Zalamédia
2003. április 23.
Nyitólap
Zene
 

Tízéves terv

A világörökség része legyen

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Társaság elkészítette az elkövetkezõ tíz évre szóló tervét; e periódus végére a mûemlékegyüttes teljesen megújul, és kibõvül azokkal az elemekkel, amelyek segítségével nemcsak múltját mutatja be, hanem a jelen kézjegyeit is magán hordozza majd – mondta el lapunknak dr. Czoma László, a kastély igazgatója, akivel a közeljövõ tennivalóiról beszélgettünk.

– Melyek az idei év fõ feladatai?
- Az egyik, hogy az Ybl-lovarda földszintjének felújítását befejezzük, s ott a hintókiállítás megnyissa kapuit. Addigra elkészül a kovácsoltvas kerítés is; a felsõ szinten a 300 fõs konferenciaterem jövõre kerül kialakításra. Májusra szeretnénk megnyitni a Balaton-vidék Botanikus Kertjét a látogatók elõtt, bár egyelõre még nem lesz annyira látványos: számos növényritkaság még nagyon fiatal, van olyan magunk is, amely öt évig bújik a földben, mire kihajt. A botanikus kert területén állítjuk fel a Flóra-szobrot, és a terveink között szerepel az is, hogy hagyományteremtõ szándékkal útjára indítjuk a Floriána-ünnepséget: egy kulturális-mûvészeti bemutatókkal színesített virágfesztivált, amelyre május végén kerülne sor. Reményeink szerint öt év múlva európai szintû rendezvénnyé növi ki magát.
- Mi lesz a kastély kezelésében levõ épületekkel?
- Idén elkészülnek az Amazon szálló és a Georgikon utca 1. szám alatti épület tervei, és szeretnénk az Amazon tetõszerkezetét megcsinálni. Lebontásra kerül az Kastély utcai kiugró rész, amely késõbbi hozzátoldás. Így eredeti formájában mutatkozik majd meg ez az 1700-as években épült copf stílusú épület, amelyben annak idején Csokonait is vendégül látták. Terveink szerint az emeleti hotel és a földszinti étterem három éven belül fogadja elsõ látogatóit. Elsõ lépésben az épület külsõ részét újítjuk fel, hogy ne rontsa tovább a városképet. Utána következnek a belsõ terek, a középkori lóváltó állomás, ahonnan postakocsi járatokat fogunk indítani például a sümegi várhoz.
- Lesz-e változás a park honvédségtõl visszakapott területén?
- Jövõre szeretnénk eltüntetni az építési törmeléket: kilátódomb készül belõle, amely köré sétautak épülnek. Tanulmány szintjén már elkészült az Iszlám Mûvészetek Háza, attól nem messze, a másik épületben kap helyet a Magyar Vadászati Múzeum, amelybe egyrészt már eddig is érkeztek felajánlások magyar vadászok részérõl és Amerikából is. Ebben szeretnénk bemutatni a Kárpát-medence élõvilágát olyan módon, hogy az oktatáshoz is alkalmas legyen. Idén már összegyûjtjük a rózsakert rózsáit; itt nyer elhelyezést a “Zsuzsánna és a vének” címû biblikus szoborcsoport, amelyhez Marton László szobrászmûvész készített vázlatokat. Különleges attrakciónak számít majd a Festetics György kötõdésének emléket állító szabadkõmûves park, amely a világon még sehol nincs.
- Mitõl lesz egy park szabadkõmûves?
- A szabadkõmûvesek kifejlett jelképrendszerrel rendelkeznek, a szimbólumok jórésze a növényvilágból származik. Ezekkel a növényekkel ültetjük be az erre szánt egyhektáros területet. Ez a terveink szerint ebben az évben elkészül. A parkot részletekben, fokozatosan nyitjuk majd meg.
- A fenékpusztai mûemlékekre mikor kerül sor?
- A tervek idén elkészülnek. Amikor a felújított mûemlékeink már mûködnek, azok hasznából – és persze állami hozzájárulással – szeretnénk Fenékpusztát is rendbe tenni. Tavaly járt itt az a bizottság, amely a világörökség részévé nyilvánításról határoz; azt mondták, abban az esetben, ha a park egyesítése sikerül, illetve felújítjuk az épületeket, a mûemlékegyüttes felkerül erre a bizonyos listára. Azt hiszem, az általunk meghatározott tíz év alatt a feladatok végrehajthatók, és bízunk abban, hogy 2013 körül a világörökség részét képezi a kastély, és a hozzá tartozó épületek.

Vissza