Nyitólap

Zene

 

UTOLJÁRA?

A SZABADKŐMŰVESEKRŐL

Bizonyára nagy érdeklődéssel veszik majd kezükbe szabadkőműves sorozatunkon edzett olvasóink Jászberényi József A magyarországi szabadkőművesség története című összefoglaló könyvét.

A fiatal kutató irodalomtörténészként kezdett foglalkozni Kazinczy és a szabadkőművesség kapcsolatával, majd néhány év múlva már a Kelet, az egyetlen magyar szabadkőműves folyóirat főszerkesztője lett, és maga is a “testvériség” tagja. Így bennfentesként, ám a titkokat megtartva vezet minket végig a hazai páholyok próbatételekkel rögösített útján, mindvégig ragaszkodva a történeti hűséghez.

Megnyugodva böngészhetjük tehát a hazai szabadkőművesek névsorát, hiszen nem kell fantazmagóriák, illetve bizonyítatlan feltételezések csapdájába esnünk. És a névsor meghökkentő, mi most csak a képzőművész-testvéreket soroljuk: Benczúr Gyula, Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Ferenczy Béni, Kernstok Károly, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Márffy Ödön, Pólya Tibor, Róna József, Róth Miksa, Szőnyi István, Vedres Márk stb.

További meglepetésekért forgassák a kicsit unalmasan tipografált, de azért nagyon érdekfeszítő kötetet!

Jászberényi József:

A magyarországi szabadkőművesség története

PrintXBudavár Kiadó, 2005.

Forrás: Artmagazin, IV. évfolyam 2006/1. (Az Artmagazinnak továbbra sincsen internetes megjelenése, ezért az fenti írást, valamint a hozzátartozó képet mi digitalizáltuk.)

A könyv megrendelhető az interneten:

http://plaza.velvet.hu/index.php?module=product&ps_id=328402&category=7201,7505,7510

------------------------------------------------

Dr. Jászberényi József honlapja: http://orpheus.uw.hu/