Forrás: Népszabadság - 2002. március 11.
Nyitólap
Zene
 

Szabadkőműves tisztelgés Kossuthnak

Nagyszabású ünnepséget tartottak szombaton a washingtoni szabadkőművesek annak emlékére, hogy Kossuth Lajos 150 évvel ezelőtt, 1852-ben az Egyesült Államokban kérte felvételét a társaságba. A megemlékezés zsúfolásig megtöltötte a skót rítusú szabadkőműveseknek az amerikai főváros központjában található, kívülről nagyméretű klasszicista templomra emlékeztető épületének dísztermét.

A rendezvény házigazdája Fred Kleinknecht, a skót rítusú szabadkőművesek “déli” társaságainak szuverén főparancsnoka volt. Kossuth életútját Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövet és David Kruger, a szabadkőművesek “legfőbb titkára” méltatta.

Kossuth Lajosnak az Egyesült Államokban jelentős kultusza van. 1851– 52-ben szinte az egész országot bejárta, miután Washington külön hadihajót küldött érte Törökországba. Akkori utazására most egész sor rendezvényen emlékeznek. A magyar szabadságharc kivívta az Egyesült Államok szimpátiáját, Washingtonban fontolóra vették a magyar önállóság elismerését, és már a Budapestre küldendő nagykövetet is kinevezték. Amerikában Kossuthot óriási tömegek köszöntötték. Több mint 400 beszédben kérte a hallgatóságot, támogassák a magyar ügyet. Bár gondolatai jelentős visszhangot váltottak ki, és életéről, harcairól tucatnyi könyvet adtak ki, Kossuth végül csalódott: nem kapott katonai segítséget a szabadságharc újrakezdéséhez.

Az Egyesült Államokban a szabadkőművesek jóval nyitottabban működnek az Európában megszokottnál. A társadalomban elsősorban jelentős karitatív tevékenységük révén ismertek. Mint vezetőik a rendezvényt követően elmondták, szervezeteik nem követnek politikai célokat, nem befolyásolják tagjaik vallási vagy egyéb meggyőződését. Hisznek azonban az emberi jóságban, és tagjaikat is hozzá kívánják juttatni a megvilágosodáshoz, amely elvezetheti őket a harmonikus élethez.

Vissza