Forrás: Euro.hu, 2004-11-16

Nyitólap

Zene

 

Frattini nem szabadkőműves

Zökkenők nélkül jutott túl hétfő esti európai parlamenti meghallgatásán Franco Frattini, az új olasz biztos-jelölt.

A legtöbb kérdést a migráció kezelésével kapcsolatban kapta, de kíváncsiak voltak a képviselők antidiszkriminatív politikájára is.

Frattini tapasztalt politikusként vette az akadályokat, a kényes kérdésekre többször is az "Európa érdekeit képviselem", "az Alapvető Jogok Chartája köt engem" válaszokat adta.

A posztra korábban jelölt Rocco Buttiglione szabadkőműves tagsággal vádolta utódját, aki ezt tegnapig nem volt hajlandó kommentálni, hétfői EP meghallgatásán azonban határozottan kijelentette: "Nem vagyok és soha nem voltam szabadkőműves".

Nem kellenek elkülönítő táborok

Frattini a szekularizációt a demokrácia egyik alappillérének nevezte; azt azonban kijelentette: nem várhatják tőle, hogy elítélje Buttiglionet keresztény hite szerinti nézetei miatt.

A migrációs politikát illetően Frattini emlékeztetett: az Emberi Jogok Genfi Konvenciója egyértelmű útmutatást ad a menedékkérők ügyének elbírálásához. Franco Frattini az elkülönítő táboroknak még a gondolatát is elvetette; ez markáns különbség Buttiglione álláspontjához képest, aki táborok létesítését szorgalmazta.

Kedden még egy bizottsági meghallgatás vár Frattinire, valamint Kovács László és az új lett jelölt, Andris Piebalgs is ma kerül az euroképviselők kereszttüzébe.