Forrás: Ma.hu, 2004-08-18

Nyitólap

Zene

 

Mónus szerint Szulejmán szultán és Orbán Viktor is szabadkőműves

Mónus kifejtette, hogy Szulejmán szultántól kezdve, Leninen és Sztálinon keresztül Orbánig, Hornig, és Kunczéig mindenki szabadkőműves. Mónus előadása ellen antirasszisták demonstráltak.

Az állítólagos Holokauszt áldozatait nem alaptalanul ölték meg, hiszen azok előző életükben bűnt követtek el, hangzott el Szegeden Mónus Áron író, fordító előadásában. Mónus kifejtette, hogy Szulejmán szultántól kezdve, Leninen és Sztálinon keresztül Orbánig, Hornig, és Kunczéig mindenki szabadkőműves. Mónus előadása ellen antirasszisták demonstráltak.

Az izraeli politika mítoszai címmel tartott előadást Mónus Áron, a "Mein Kampf" és a "Cion Bölcseinek jegyzőkönyei" magyar nyelvű kiadásáról elhíresült hódmezővásárhelyi író és műfordító. A vendéget a "Szegedi Közéleti Kávéház" hívta meg.

Az előadáson olyan kijelentések hangzottak el, mint: "...a dicsőséges náci koncentrációs táborok hasznosak voltak, mert legalább megtanították a zsidókat dolgozni", vagy "a tanácsköztársaság gaztetteit zsidók követték el", "a náci munkatáborokban nem voltak lefogyva a foglyok, mert a szappanfőzés csak kövér zsidókból lehetséges."

Mónus szerint az állítólagos Holokauszt áldozatait nem alaptalanul ölték meg, hiszen azoknak a lelkeknek a reinkarnációi voltak, akik előző életükben bűnt követtek el és olyan tetteket vittek végbe, amelyeket nem lett volna szabad.

- Antiszemita az, aki a zsidóknak nem akar fizetni, és az is, aki fizet, csak nem akar duplán fizetni - értelmezte Mónus az antiszemitizmust.

A közönség soraiban nagy visszatetszést keltett, hogy Bálint Sándor elismert szegedi néprajzkutatót a szegedi szabadkőműves lobbi szentté kívánja avatni, hogy "rászedje a Vatikánt". Ezt megakadályozandó Mónus arra kérte Sényei Róbert házigazdát, hogy az "Összeesküvés a Nietzschei Birodalom ellen" címmel, a szabadkőművességről írott könyvét Gyulai Endre Szeged-Csanádi megyés püspök közbenjárásával juttassa el Erdő Péter esztergomi érsekhez, majd a pápához.

Az író szerint a szabadkőműveseknek a jogállam annyit jelent, mint több szabadkőműves közül választani, de a hatalom mindenképp az övék lesz. Utóbbi állítását alátámasztandó - Szulejmán szultán, Kun Béla, Lenin, Sztálin, Rákosi Mátyás és Mao-Ce-Tung mellett - a magyar közélet prominenseit is megemlítette, mint a szabadkőműves összeesküvés tagjait; név szerint: Orbán Viktort, Horn Gyulát, Pető Ivánt, Torgyán Józsefet és Kuncze Gábort.

Mónus kijelentésére, mely szerint Magyarországon nem volt fasizmus, a közönség soraiból Mátrai László közismert zenész, a szegedi zsidó hitközség elöljáróságának tagja megkérdezte, hogy akkor kik vitték el az anyját 1944-ben. Ezt követően a házigazda távozásra szólította fel Mátrait.

Az ellendemonstrálók jelenléte miatt feszült hangulatban lezajlott 3 órás előadás végén Mónus a MIÉP-re való voksolás mellett foglalt állást.

A rendezvényt megelőzően fiatal antirasszista aktivisták szervezésében mintegy 30 fős békés, civil ellendemonstrációra került sor, amelyen önkormányzati képviselők, szegedi zsidó és roma származású közéleti személyiségek, köztük Markovics Zsolt szegedi rabbi is megjelent.

A Mónus Áronéhoz hasonló beteges gondolatoknak nem szabadna nyilvánosságot kapni - nyilatkozta Makara Edit az antirasszista aktivisták nevében.