Sumonyi Zoltán:
MAGYAR SZABADKŐMŰVESEK ÉS ROTARYÁNUSOK
Nyitólap
Zene

Megjelent a Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft. gondozásában.

Illusztráció: FEKETE-FEHÉR ÉS SZÍNES KÉPEKKEL
Oldalak száma: 206
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 540 gr
ISBN: 9789636892487
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2008

Ára: 2.841 forint - Listaár: 2.990 forint

Internetes árak cca: 2541 forint

(Rövid tartalom)

A 260 éves magyar szabadkőművesség történetének megírására irodalomtörténeti tanulmányaim inspiráltak. Több mint húsz évvel ezelőtt írtam meg Kazinczy és Batsányi című drámámat arról, hogy kiélezett történelmi politikai helyzetekben milyen különbözően viselkedik a magyar értelmiség. A korszak irodalmi termékeinek olvasásakor került kezembe Pálóczi Horváth Ádámnak 1792-ben megjelent Felfedezett titok c. könyve, amely az első és mindmáig egyetlen magyar szabadkőműves regény. Némi változtatással innen kölcsönöztem ennek a „regényes" történetnek az alcímét. A kötet megjelenése után több budapesti rotary klubban tartottam előadást, és megismerve tevékenységüket, amely sok tekintetben átvette a száz évvel ezelőtti szabadkőműves páholyok karitatív misszióját, méltányosnak tartottam, hogy ismertessem a magyarországi rotary klubok és más, hasonló szerveződések rövid történetét. Sumonyi Zoltán


MAGYAR SZABADKŐMŰVESEK ÉS ROTARYÁNUSOK

Forrás:http://www.litera.hu/lathatas/magyar-szabadkomuvesek-es-rotaryanusok

2008. december 17.

Szántó Piroska – Vas István Emlékház (Bp. I., Várkert rakpart 17.)

Sumonyi Zoltán költő, író, a Rotary Irodalmi Díj kuratóriumának elnöke, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke: a Magyar szabadkőművesek és rotaryánusok című könyvének könyvbemutató-sajtótájékoztatója.

A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Szále László és Szále-Széchényi Ferenc, részleteket olvas fel a műből Vallai Péter.

"– Szabadkőműves vagy-e?
– Testvéreim annak ismernek… – hangzik a válasz az első kérdésre, amelyet majd’ háromszáz éve az öt világrészen minden beavatott inas megtanul.
A magyar szabadkőműves mozgalom hosszú, kényszerű hallgatás után 1989-ben szerveződött újra. Sumonyi Zoltán az 1700-as évektől egészen napjainkig ismertet meg a mozgalom történetével, a rendszerváltás utáni eseményekkel, nehézségekkel.
Ma már Magyarországon is aktívan működik több olyan szervezet, amely valamilyen módon a szabadkőművesség nyomán jött létre: ezek a Rotary, a Lions, a Round Table és a Kiwanis. A könyvből megismerhetjük a klubok létrejöttének körülményeit, tevékenységüket." (a kiadó)

"A 260 éves magyar szabadkőművesség történetének megírására irodalomtörténeti tanulmányaim inspiráltak. Több mint harminc évvel ezelőtt írtam meg Kazinczy és Batsányi című drámámat arról, hogy kiélezett történelmi-politikai helyzetekben milyen különbözően viselkedik a magyar értelmiség. A korszak irodalmi termékeinek olvasásakor került kezembe Pálóczy Horváth Ádámnak 1792-ben megjelent Felfedezett titok című könyve, amely az első és mindmáig egyetlen magyar szabadkőműves regény. Annak a hatására írtam 1988-ban egy történelmi áttekintést a magyarországi szabadkőművesekről Újrafelfedett titok címmel. Ez a mostani könyv annak a bővített kiadása, kiegészítve a rotary klubok és más, hasonló szerveződések történetével is." (Sumonyi Zoltán)


Szabadkőművesek egykor és ma

Forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=277243&ctag=articlelist&iid=1

Megjelenés: 2008. december 18.

Sumonyi Zoltán írót irodalomtörténeti tanulmányai inspirálták, hogy a 260 éves magyar szabadkőművesség történetének nyomába eredjen. A Magyar szabadkőművesek és rotaryánusok című kötet a magyar szabadkőművesség mellett a rotary klubok és más hasonló jellegű szervezetek életébe is bepillantást enged.

Sumonyi Zoltán író, költő, a Rotary irodalmi díj kuratóriumának elnöke, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke már évtizedek óta foglalkozik a magyar szabadkőművesség történetével. Több mint harminc éve született Kazinczy és Batsányi című drámája, amelyben az író azt a kényes témát járta körül, hogy a kiélezett történelmi-politikai helyzetek milyen eltérő reakciókat váltanak ki az értelmiségiekből, "ahogy ezt ma is tapasztaljuk" - tette hozzá a szerző legújabb, a Magyar szabadkőművesek és rotaryánusok című kötetének bemutatóján.

A könyv első változata még a rendszerváltás hajnalán született, az új kiadás viszont már az ez utáni időszakot is felöleli, a kiegészítés már a rotary és más hasonló jellegű klubokra is kitekint. A könyv bemutatójának a Szántó Piroska - Vas István Emlékház adott otthont, ahol a szerzőt Szále László újságíró és Szále-Széchényi Ferenc faggatta. A beszélgetésen szó esett a magyar szabadkőművesség történetének egyes kérdéseiről. A szerző a többi közt elmondta: a hiedelemmel ellentétben a templomos lovagoknak semmi közük a szabadkőművességhez, a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszava pedig korántsem a francia forradalom találmánya, már sokkal korábban szerepelt a szabadkőműves alkotmányban.

A hosszú, kényszerű hallgatás után 1989-ben újraszerveződött magyar szabadkőművesség történetét a szerző az 1700-as évektől egészen napjainkig göngyölíti fel, beleértve a már Magyarországon is aktívan működő, valamilyen módon a szabadkőművesség nyomán létrejött olyan szerveződéseket, mint a Rotary, a Lions, a Round Table, vagy a Kiwanis.